În după-amiaza zilei de 26 octombrie, Librăria Cărturești Verona găzduia în Festivalul Național de Teatru lansarea a două cărți dedicate regizorului Alexa Visarion: „Portret de artist – Alexa Visarion. Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”, ediţie co
În după-amiaza zilei de 26 octombrie, Librăria Cărturești Verona găzduia în Festivalul Național de Teatru lansarea a două cărți dedicate regizorului Alexa Visarion: „Portret de artist – Alexa Visarion. Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”, ediţie coordonată de Elena Saulea, apărută la editura Junimea, și „Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator” de Vasilica Bălăiţă, publicată la editura Artes. Au luat cuvântul Ştefan Oprea, Ioan Bogdan Lefter, Călin Ciobotari și Alexa Visarion.
Început cu o întârziere cauzată, cum altfel, de problema locurilor de parcare din București, evenimentul a făcut deliciul iubitorilor de carte, dar și al invitaților din lumea teatrului și filmului.
Ioan Bogdan Lefter: „Suntem aici ca să-l omagiem pe domnul Alexa Visarion”„Suntem într-un festival de teatru, cu două cărți despre un mare regizor de teatru și film. Suntem aici ca să-l omagiem pe domnul Alexa Visarion”, a spus profesorul Ioan Bogdan Lefter, primul care a deschis seria discursurilor. „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei este o culegere cu numeroase texte scrise de mai mulți autori, unii – prezenți aici. (...) Cea de-a doua carte, proaspăt lansată, Univers filmic..., este una despre ipostaza cinematografică a regizorului, fiind intitulată inspirat Jurnal de spectator. Este cartea unei singure autoare – Vasilica Bălăiță”, a spus acesta, familiarizând publicul cu cele două titluri. „În culegere sunt autori diferiți, cu perspective diferite, unii cunoscuți de-o viață de Alexa Visarion, alții foarte tineri – actori, critici de film și de teatru... Puse la un loc, aceste imagini fragmentare intră într-o panoramă. (...) În cazul celuilalt volum, doamna Bălăiță l-a abordat direct pe regizor și i-a pus întrebări sau i-a înregistrat conferințele. La sfârșitul cărții, este și un interviu pe care autoarea i l-a luat lui Alexa Visarion.” Discursul lui Ioan Bogdan Lefter a fost unul concis, dar nu lipsit de umor, încheindu-se prin cuvintele: „Alexa Visarion este un foarte mare artist despre care vă asigur că aș putea să vă spun foarte multe lucruri, încât să vă țin aici și să pierdeți toate spectacolele de azi și de mâine.”
Luând cuvântul, ieșeanul Ștefan Oprea a ales să citească câteva rânduri laudative, încărcate de semnificații, pe care le-a scris la începutul acestui an despre antologia „Portret de artist – Alexa Visarion. Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”, întrucât cele două volume au văzut lumina tiparului la o distanță de șapte luni.
Călin Ciobotari: „Sosirea la Iași a domnului Alexa Visarion a fost similară cu sosirea lui Serebreacov la moșia unchiului Vanea”Aflat printre invitați, Călin Ciobotari, redactorul-șef al publicației „Dacia Literară” și autorul volumului „Marginalii lui Cehov”, apărut la editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” și prezentat de asemenea în această ediție a FNT (pe 25 octombrie), și-a amintit în cadrul întâlnirii despre sosirea la Iași a regizorului. „Sosirea la Iași a domnului Alexa Visarion a fost similară cu sosirea lui Serebreacov la moșia unchiului Vanea, ne-a dat tuturor viețile peste cap, unii s-au apucat să scrie cărți, alții să le prezinte de ziua lor”, l-am auzit spunând pe omul de litere prezent la eveniment chiar de ziua sa. „A fost o întâmplare revigorantă pentru facultatea de teatru de la Iași. Personal, ce m-a frapat la domnul Alexa Visarion e forța intelectuală, culturalitatea remarcabilă”, a continuat acesta. Analizând pe scurt cele două volume, Călin Ciobotari avea să remarce: „Cartea Vasilicăi Bălăiță este foarte subiectivă, scrisă la persoana I, curajoasă, care instigă. O carte cu o erotică culturală foarte frumoasă, o carte feminină, care funcționează și ca un ghid onest, prin cele șapte capitole cât tot atâtea filme. (...) Or s-ar putea scrie teze de doctorat, de exemplu despre filosofia supratimpului, pe care Alexa Visarion o folosește în filmele sale”. Cât despre actorii cu care a lucrat regizorul, „Alexa Visarion a lucrat cu istoria teatrului românesc din ultimele decenii”, preciza invitatul ieșean.
Vasilica Bălăiță: „Cartea mea invită la vizionarea filmelor lui Alexa Visarion ca spațiu de devenire”Luând cuvântul, autoarea Vasilica Bălăiță, de profesie actriță, recunoștea: „Am avut curajul de a intra în ipostaza de scriitor, pentru că ceea ce s-a întâmplat între Vasilica Bălăiță și Alexa Visarion, în contextul sosirii acestuia la Iași, a fost o întâlnire”. Despre această frumoasă întâlnire, a vorbit cu emoție și sinceritate în minutele care au urmat, spre încântarea celor prezenți, care au avut astfel șansa de a afla cum s-a scris cartea „Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator”. „Subiectivitatea este absolut necesară”, spunea Vasilica Bălăiță, argumentând: „E o mare împlinire pentru mine, ca om de artă, să fiu personală”. Descriindu-și lucrarea, aceasta mărturisea: „Cartea mea invită la vizionarea filmelor lui Alexa Visarion ca spațiu de devenire, ca spațiu personal. Cartea se adresează în primul rând oamenilor care au o gândire personală”. Auzind-o vorbind la Librăria Cărturești Verona, ați fi reținut cuvintele, pe care Alexa Visarion i le-a spus, cuvinte incluse în volum: „Rostul dumneavoastră ar fi să mă imaginați”. Și Vasilica Bălăiță asta face. „Filmul Ana a generat această întâlnire, film pe care îl consider ca o parabolă a vieții mele de artist”, a mai spus autoarea, întorcându-se la întâlnirea sa literară cu regizorul.
Alexa Visarion: „Noi trăim pentru a afla și a înțelege. Pentru acest lucru trebuie să avem curaj”La final, regizorul a rostit câteva cuvinte, întorcându-se mai întâi înspre trecut. „Când am început să scriu, am început cu responsabilitate pentru cuvântul scris. Scriam greu”, și-a amintit acesta.„Atunci, noi aveam și șansa de a ne întâlni și de a vorbi între noi, ceea ce ar fi important să existe în fiecare generație. Am avut șansa să cunosc oameni când trebuie. În același timp, să cunosc marile personalități regizorale, actoricești, din domeniul muzicii... Atunci nu erau orgolii mari, ci polemici intense”, a menționat enumerând nume remarcabile, cunoscute încă din primii ani de carieră. „Eu am vrut să fac dintotdeauna film. Am dat la regie-film și am picat, mi-au zis că sunt prea tânăr, să vin la anul. Și atunci am dat la regie de teatru și am intrat ultimul; și am rămas”, a povestit Alexa Visarion celor prezenți. „Intru în al 70-lea an de viață după ianuarie. Și sunt fericit că aici, în această audiență selectă, sunt oameni din generații diferite”, a spus regizorul mulțumindu-le invitaților prezenți și Festivalului Național de Teatru pentru că a făcut posibilă întâlnirea. „Doamnei Marina Constantinescu, i-am trimis cu ceva timp în urmă un SMS: Marina, au ieșit două cărți... Și mi-a răspuns: Ești pe lista mea. S-a putut vorbi așa”, a ținut să precizeze artistul. „Există întotdeauna ceva care să preia. Iată de ce această carte de Vasilica Bălăiță e dedicată memoriei lui Liviu Ciulei. (...) Noi trăim pentru a afla și a înțelege. Pentru acest lucru trebuie să avem curaj”, spunea Alexa Visarion în încheierea unei întâlniri speciale pentru toți cei de față.
Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment.
Foto: Andrei Gîndac