”Marginalii lui Cehov” de Călin Ciobotari Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Așa cum se știe, montările cehoviene influențează mult „box office”-ul celor care le pun în scenă, iar ”un Cehov bun te poate ridica sau dărâ...
Deși s-a scris și s-a montat foarte mult Cehov pe toate meridianele teatrului, inclusiv la noi, dramaturgia cehoviană refuză, spune autorul, să se dezvăluie total. În spațiul românesc s-a făcut destul de puțină cercetare în acest sens, și, în general, discursul teatrologic este destul de separat de cel filologic (acesta din urmă aplecându-se mai mult, până acum, asupra analizei cehoviene).
Călin Ciobotari a vrut să ofere oamenilor de teatru atrași de marele dramaturg rus o inspirație spre a-l aprofunda pe Cehov înainte a-l pune în scenă. Întrebat de ce, în calitatea sa de critic de teatru, a fost atras tocmai de monumentala operă cehoviană, Călin Ciobotari a povestit că relația sa cu Cehov a fost ”puțin ciudată”, inițial el nefiind atras de dramaturgia acestuia ci mai degrabă de proza sa. Însă, ”cu cât îl cunoști mai mult, cu atât îți dai seama că Cehov e labirintic și fascinant”.
Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.