”Eugen Ionescu / Eugène Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic” de Alina Gabriela Mihalache Editura Muzeului Literaturii Române Cu greu putea lipsi umbra ionesciană dintr-un mare festival de teatru, precum FNT 2016. Astfel,
Cartea se apleacă cu minuțiozitate asupra evoluției și a diferitelor încadrări ale lui Eugen Ionescu, și creează o punte de legătură între receptarea literară și transpunerile sale scenice de-a lungul timpului. Cercetarea Alinei Gabriela Mihalache subliniază plurivalențele lui Eugen Ionescu/Eugène Ionesco și totodată îl recuperează din contextul restrictiv de ”teatru absurd”, care deseori limitează înțelegerea dramaturgiei ionesciene, dezvăluind ramificații cu alte curente sau mișcări din care se trage sau spre care tinde. Analizând și rădăcinile sale avangardiste, autoarea abordează diferite montări realizate pe parcursul vieții lui Eugen Ionescu, dezvăluindu-l ca pe un precursor al fenomenului teatral contemporan. ”În punerile în scenă din vremea sa se căutau alte mesaje decât astăzi. De exemplu, primele montări cu Cântăreața cheală erau antiburgheze, pentru ca în vremea noastră să se caute mai degrabă sensuri anticonsumeriste” a precizat autoarea.
Lansarea volumului s-a bucurat și de participarea prof. Ion Bogdan Lefter, coordonatorul tezei de doctorat, și a actriței Andreea Bibiri, care a citit câteva pasaje din carte.
Mai multe imagini de la lansare găsiți aici.